Het Podium

Een nieuwe look voor Het Podium

7 juni 2020

"Als concertfotografe wacht ik, als een jager, op het perfecte moment om de ontspanknop in te drukken" – Photo Anya 

Het Podium heeft een nieuwe look! Kijk, dat zijn dan weer de voordelen van deze corona-tijd: je hebt tijd voor klussen die normaal gesproken blijven liggen. Alle gangen van Het Podium zijn onder handen genomen door onze medewerkers. Een nieuwe lik verf op de muren en van de muren tot op de deuren hangen prachtige uitvergrote concertfoto's. Veel van de foto's zijn gemaakt door fotografe Anya Nibourg - van der Schaaf, Photo Anya.

Sinds 2019 maakt ze regelmatig foto's van concerten in Het Podium. Ze is een geboren Hoogevener, maar woont nu in Meppel. Haar man is muzikant en maakt muziek met Rik Penninga, één van de programmeurs van Het Podium. Zo is het balletje gaan rollen. Anya maakte onder andere foto's bij C.C.R. tributeband Fortunate Sons, Ralph de Jongh, en tributebands van the Doors, Red Hot Chili Peppers en Rage Against The Machine.

Het meest trots is ze op de foto's van het concert van Jett Rebel, afgelopen winter. Jett gaf twee exclusieve shows in Hoogeveen, waarbij het volle bak was. "Juist door beperkingen van zo'n bomvolle zaal kom je tot iets moois," vertelt Anya. "De foto's van Jett die ik tussen het publiek door moest nemen zijn mijn favorieten. De silhouetten van het publiek, die verlicht worden door de lampen op het podium geven de foto's extra dimensie, intimiteit en sfeer, ze vormen een soort krans of doorkijk naar Jett Rebel."

Anya vertelt dat de grootste uitdaging voor een fotograaf tijdens concerten als in het Podium de beschikbaarheid van voldoende licht is. " Als concertfotografe wacht ik, als een jager, op het perfecte moment om de ontspanknop in te drukken. In dat moment moet het altijd bewegende licht tijdens concerten samenkomen met een bijzonderheid in beeld van band of bandlid". Volgens Anya is de concertbeleving door de lens van de fotocamera misschien nog wel intenser, omdat je absoluut geen moment wilt missen. Het is voor haar dan ook dubbel genieten van muziek en het verbeelden van wat haar oog ziet.

Haar eigen favoriete concertherinnering is er desondanks toch eentje waar ze zónder camera aanwezig was: Brothers Of A Feather (Chris en Rich Robinson van The Black Crowes) in de intieme zaal van Paradiso Noord - Tolhuistuin, Amsterdam waar ze een exclusief akoestisch concert gaven.