Bintangs rechtenvrij
  • blues

Bintangs - Biografie

Naam
Bintangs
Leden
Frank Kraaijeveld, Dagomar Jansen, Burt van der Meij en Marco Nicola
Opgericht
1961
Plaats
Beverwijk
Awards
Dutch Blues Hall of Fame
Website
bintangs.nl

Bintangs in Het Podium

De oudste muziekband van Nederland keerde terug naar Het Podium in Hoogeveen. In 2019 waren de Bintangs te zien in Het Podium. Tijdens dit concert speelden ze nummers uit hun rijke verleden en combineerden dit met hun nieuwe werk. Een ding stond vast; de Bintangs klonken weer als de Bintangs. Onder leiding van oprichter Frank Kraaijeveld ging de band terug naar de basis en liet het publiek genieten van authentieke rhythm & blues. 

Bintangs in De Tamboer 

Tijdens de veertiende editie van het Bluesfestival stonden de Bintangs in De Tamboer. Tijdens deze topeditie van het festival speelden ze de sterren van de hemel. Naast de Bintangs kon het publiek ook genieten van andere blueshelden, waaronder Laurence Jones, Guy Davis en Boo Boo Davis. 

Biografie van Bintangs

Bintangs werd opgericht in 1961 door Frank en Arti Kraaijeveld. Samen met Meine Fernhout en Jimmy Jansen speelde de band voornamelijk indo-rock. Twee jaar later begonnen ze hun eigen stijl te creëren, de zogeheten hoogoven sound; ruige en rauwe rhythm & blues. De optredens van de band werden steeds geliefder en in 1965 brachten ze hun eerste single uit, genaamd You Can't Judge a Book by Looking at the Cover. Een jaar later stonden de Bintangs in de voorprogramma's van The Rolling Stones in Den Bosch en - de toen wereldberoemde - The Kinks.

In 1967 bracht de band hun eerste lp uit: Blues on the Ceiling. Hun songs worden goed ontvangen en in 1969 hebben ze zelfs een eerste top 10 hitsingle op hun naam staan met het nummer Travellin' in the USA. Tours door Nederland en België volgden. Na hun eerste album hebben de Bintangs in totaal nog zo'n 23 albums uitgebracht, waaronder Genuine Bull (1975) die werden opgenomen in Engeland en Livetime (1983). 

In 1985 vindt de band het tijd voor een sabatical. Er wordt een legendarisch 'afscheidsconcert' gegeven in Paradiso Amsterdam. In 1989 wordt er een reünie gehouden en geeft de band twaalf concerten in de twaalf Nederlandse provincies. Dit bevalt zo goed, dat de band weer terug van weggeweest is. In de jaren erop tourt de band door Nederland en België en brengt nieuwe cd's uit, waaronder Dynamite Night (1996) die live werd opgenomen tijdens hun vijf uur durende concert in een uitverkocht Paradiso. Het album Doc (2006) wordt uitgebracht ter ere van het 45-jarig jubileum. Frank Kraaijeveld maakt hiervoor speciaal honderd met de hand geschilderde hoesjes. Naast de cd wordt er ook een dvd uitgebracht, genaamd Document - 45 Years of Rock 'n Roll. Hierop staat het concert in het Patronaat in Haarlem, homevideo's, historische momenten, foto's en een tv-special die werd uitgezonden door RTV Noord-Holland.

Bintangs is de oudste nog bestaande rockband van Nederland, maar nog steeds springlevend. In 2019 is de band opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Bintangs heeft vele formaties gekend, maar bestaat vandaag de dag uit Frank Kraaijeveld (bas en zang), Dagomar Jansen (zang, gitaar en mondharp), Burt van der Meij (drums) en Marco Nicola (gitaar, slide gitaar).

Anderen bekeken ook

Ralph de Jongh - Biografie

My Brainbox - Biografie