Ralph de Jongh speelt regelmatig in Het Podium.
Ralph de Jongh speelt regelmatig in Het Podium.
  • blues

Ralph de Jongh - Biografie

Naam
Ralph de Jongh
Geboortedatum
31 juli 1975
Geboorteplaats
Roosendaal
Opleiding
Wijsbegeerte
Awards
Dutch Blues Awards, Dutch Blues Challenge

Ralph de Jongh in Het Podium

De bluesontdekking van de 21e eeuw, Ralph de Jongh, speelde 1 februari 2020 wederom een fantastisch concert in Het Podium in Hoogeveen!

In 2018 en 2019 stond deze blonde adonis ook al op de planken van Het Podium, samen met zijn ijzersterke band. Het publiek waande zich in de vooroologse blues en de jaren zestig van Keith Richards en Mick Jagger. Met twee Dutch Blues Awards en achtentwintig albums op zak, behoort deze man tot een van de grootsten. En ook in 2020 werd het weer een fenomenaal optreden. Puur, vol emotie, maar natuurlijk wel op z'n klompen.

Ralph de Jongh in De Tamboer 

Ook in Theater De Tamboer heeft Ralph de Jongh meerdere optredens gegeven. Na een succesvol huiskamerconcert in 2014, keerde hij begin 2016 op veelvuldig verzoek terug. Beide optredens waren ongeremd, vol prachtige ballads, afgewisseld met vurige blues.

Biografie van Ralph de Jongh 

Blueszanger, gitarist en componist Ralph de Jongh is geboren in het Brabantse Roosendaal. De muzikaliteit en creativiteit zit er al van jongs af aan in. Vanaf de jaren '90 speelt hij gitaar, zingt en schrijft hij eigen nummers. Zijn eerste band, The Blue Band, vormde hij samen met Harmen Fraanje in 1992. Daarna volgde The Three Nobody's en de The Furious Freaking Dales.

In 2001 staat De Jongh in het voorprogramma van Peter Green. Een aantal jaren later, in 2004, wordt hij 'ontdekt' door Harry Muskee van Cuby and the Blizzards. Muskee was zo onder de indruk dat hij hem uitnodigde om als vaste support mee te gaan op tournee in 2006 en 2008. In 2007 stond de blonde bluesontdekking in het voorprogramma van Normaal. 

Samen met gitarist Christof Bauwens, bassist Jasper Mortier, drummer Marcel Wolthof, saxofonist en percussionist Arend Bouwmeester en toetsenist Bas Mulder werd in 2010 Ralph de Jongh & Crazy Hearts geboren. In datzelfde jaar wint De Jongh de Dutch Blues Awards voor Best Vocal. Wat resulteerde in het vertegenwoordigen van Nederland op de International Blues Challenge in Memphis. Een bluesheld is geboren!

Vandaag de dag bestaat de Ralph de Jongh Band uit Ralph de Jongh (zang, gitaar en mondharmonica), Maarten Ouweneel (gitaar), Joost Verbraak (trompet, trombone en percussie), Arie Verhaar (drums), Rogier Hemmes (bas), Ewa Pepper (viool) en Arend Bouwmeester (saxofoon, klarinet en percussie). Ieder optreden is uniek en de muziekstijlen variëren van klassiek tot country, van rock tot rasta en van blues naar klompen.

Albums

Ralph de Jongh heeft maar liefst achtentwintig albums op zijn naam staan. Iedere plaat brengt hij in eigen beheer uit. Het eerste album Live at Crossroads verscheen in 2004. Gevolgd door onder andere Sunday Afternoon (2005), Emotion (2007), More Than Words (2011), Sun Coming Up (2014) en Slow Turtle Sundance (2017).

In 2018 neemt hij live het album Quantum op zonder publiek. Alles wordt ter plekke geimproviseerd en de cd heeft nauwelijks overdubs. Naast Ralph de Jongh zijn ook Marcel Wolthof (drums), Moon Anderson (zang), Nico Heilijgers (bas), Leon van Etten (drums), Almar Fernhout (gitaar) en Michel ten Hoope (bas) te horen. De laatste overlijdt in 2019 net voor het uitbrengen van de cd.

In de jaren erop verschijnen er nog meer albums op zijn naam. Waaronder het vierdelige album Roadtrippin dat live en in slechts eeen take is opgenomen en ter plekke is gemixt en gemasterd. Dit typeert zijn unieke speelstijl.

Harry Muskee over Ralph de Jongh

"Ik stond in de gelagkamer van café De Amer een biertje te drinken en hoorde dat er een voorprogramma was. Nu let ik meestal niet zo op voorprogramma’s, maar dit keer hoorde ik een sound die me sterk deed denken aan oude blueszangers die ik in de Delta had gehoord. Ik verwachte dan ook iemand uit Mississippi te zien, maar tot mijn verbazing zat een lange blonde jongen uiterst origineel slide-gitaar en mondharmonica te spelen. Ralph de Jongh speelt met overtuiging en een drive die je vandaag de dag niet veel meer ziet, gaat op in de muziek en bovenal is hij een jongeling die het aandurft nu eens niet te kiezen voor de ‘easy way out’: Glitter, snel succes…., maar voor een stuk cultuur in de vorm van de muziek van Robert Johnson, Son House, Elmore James en Muddy Waters. U hoort nog van Ralph. Met respect en genoegen, Rolde, Harry Muskee." 

Anderen bekeken ook

Voltage - Biografie

King of the World - Biografie

My Brainbox - Biografie

Bintangs biografie