Massada - Biografie

Naam
Massada
Leden
Johnny Manuhutu, Rudy de Queljoe, Jopie Manuhutu, Jan Jermias, James Sabandar, Freddy Anindjola, Daniël Bloem-Beretty en Alvin Manuhuwa
Opgericht
1973
Plaats
Huizen
Website
facebook.com

Massada in Het Podium

Op zaterdag 19 september 2020 was het weer swingen geblazen. De Nederlands-Molukse band Massada kwam toen terug naar hét poppodium van Drenthe, alleen dit keer wel in een bijzondere setting: ze gaven een tuinconcert in de Beeldentuin van De Tamboer. Het was wederom een topavond vol Latijns-Amerikaanse melodiën, gecombineerd met een Moluks tintje. 

Het concert was zo'n succes, dat Massada tijdens de tweede reeks tuinconcerten van Het Podium en De Tamboer, op vrijdag 23 juli 2021 opnieuw een tuinconcert gaven. 

Biografie van Massada

De geschiedenis van Massada gaat terug naar de jaren '60 in het Noord-Hollandse Huizen. Daar ontstond het idee van een band, die ze in eerste instantie The Eagles noemde. Toen de Amerikaanse Eagles bekendheid kregen in Nederland, besloten ze in 1973 hun naam te veranderen naar Massada. De band speelde eerst voornamelijk op Molukse feesten, maar hun populariteit steeg enorm met singles als Latin Dance, Dansa, Arumbai en Sajang É. Dit laatste nummer was zelfs een nummer 1-hit! Niet veel later stonden ze dan ook op verschillende podia, waaronder die van Pinkpop en het Java Jazz Festival.

De unieke sound van Massada, die bestaat uit Latijns-Amerikaanse ritmes en percussie-instrumenten, leverde een vergelijking op met Santana. Deze sound was duidelijk te horen op het langverwachte debuutalbum genaamd Astaganaga, die in 1978 verscheen. Een jaar later brachten ze opnieuw een album uit: Pukal Tifa. Dit album was een stuk 'Molukser' dan het debuutalbum. Het derde album, Pusaka, werd in 1980 uitgebracht. Hierop was de nummer 1-hit single: Sajang É te horen. In de Top 100 verkoop van 1980 stond de single zelfs op nummer acht! 

De vraag vanuit het publiek naar een compleet Maleistalig album werd groter en groter, maar toch wees de band dit af. Zij sloegen met de plaat Baru een andere richting in. Totdat in de jaren '90 de Massada Revival Band werd gevormd en de funky-achtige sound weer werd ingeleverd voor de originele Massada sound.

Vandaag de dag weten Johnny Manuhutu (leadvocals), Rudy de Queljoe (gitaar), Jopie Manuhutu (timbalen), Jan Jermias (gitaar), James Sabandar (bas), Freddy Anindjola (toetsen), Daniël Bloem-Beretty (conta's) en Alvin Manuhuwa (drums) het publiek nog steeds aan te steken met hun latin-fever!

Anderen bekeken ook

King of the World - Biografie

Ralph de Jongh - Biografie

My Brainbox - Biografie

Bintangs biografie